Konkurs „Najlepszy uczeń w zawodzie kucharz” 2016

23 marca 2016r. odbyła się 9 edycja konkursu „Najlepszy uczeń w zawodzie kucharz”. Patronat konkursu objęło jak co roku Starostwo Powiatowe  oraz Dyrektor Zespołu Szkół Zawodowych w Wolsztynie. W konkursie, który miał miejsce w Restauracji Leśna w Karpicku wzięli udział uczniowie Zespołu Szkół Zawodowych w Wolsztynie oraz  Uczniowie z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych w Grodzisku Wielkopolskim.

Tematem tegorocznych zmagań były zrazy mięsne na różne  sposoby.  Profesjonalne jury w składzie: Monika Szczepaniak, Przemysław Matysik i Magdalena Purgiel- Zadoń oceniało dania pod kątem higieny i czystości przygotowywanych potraw,  cech organoleptycznych i estetyki podania potraw. Wyłoniono następujących laureatów:

Najlepszy uczeń w zawodzie kucharz 2016Grupa młodsza

  1. Magdalena Wleklik (ZSP Grodzisk Wlkp., praktyka : Restauracja Fantazja Wielichowo)
  2. Julia Ryźlewicz  (ZSZ Wolsztyn, praktyka: Zajazd Baszta, Żodyń)
  3. Kaper Skrzypczak (ZSZ Wolsztyn, praktyka: Restauracja Orion Wolsztyn)

Grupa starsza

  1. Łukasz Kurkiewicz  (ZSZ Wolsztyn, praktyka: Restauracja Kaukaska Wolsztyn)
  2. Katarzyna Kotlarska (ZSZ Wolsztyn, praktyka: Restauracja Europa Wolsztyn)
  3. Michał Chwirot (ZSP Grodzisk Wlkp., praktyka: Restauracja Dwór Niemierzyce)

Szczególne podziękowania pragniemy złożyć Staroście Wolsztyńskiemu za wsparcie organizacji konkursu kucharskiego dla uczniów kierunków gastronomicznych,.

Dziękujemy także Państwu Bogumile i Andrzejowi Szczepaniak za udostępnienie lokalu na czas konkursu oraz fachową pomoc w czynnościach organizacyjnych. Dziękujemy również Pani Tatianie Wittig, właścicielce kwiaciarni „U Tatiany” na ul. Krótkiej w Wolsztynie za przepiękne dekoracje kwiatowe wykonane specjalnie na potrzeby konkursu.

Wszystkim uczestnikom, którzy brali udział w tegorocznych zmaganiach bardzo dziękujemy za ich kulinarne dzieła jednocześnie życzymy Wam dalszych zawodowych sukcesów.